hu

OBIC Ajánló

2021-ben elindult az 'OBIC Ajánló', melynek keretében OBIC-os munkatársak, tanárok és hallgatók osztanak meg velünk a Kelettel foglalkozó, érdekes könyveket, filmeket, zenéket vagy akár keleti művészetet, melyek közelebb hozzák a Távol-Keletet. 

Minden hónapban más és más témában és formában ajánlottakkal várjuk az érdeklődőket, akik szabadidejükben például szívesen olvasnak egy könyvet a kínai kommunista vezérről, Mao-ról, néznek egy filmet a lebilincselő indonéz kultúráról, vagy hallgatnak koreai zenét - legyen az tradicionális népzene vagy közkedvelt K-pop.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket és azokat is, akik szívesen megosztanák az általuk kedvelt és ajánlott irodalmat vagy művészeteket (obic@uni-bge.hu).OBIC Ajánló

Aravind Adiga (2010) - A fehér tigris (Carthaphilus kiadó)

"A fehér tigris egy férfiről szól, aki rendkívüli szegénységbe született egy indiai kis falucskában, iskolába nem tudott sokáig járni, mert élete korai szakaszától kezdve alkalmi munkákat vállalva támogatta családját. Ebből akár azt is gondolhatnánk, hogy egy egyszerű, tudatlan fiúcskáról van szó, aki felnőtté cseperedve tovább haladt a neki kijelölt, igencsak rögös úton. De ennek a történetnek a főhőse egy fehér tigris. Egy ritka ember, aki az eszének és életrevalóságának köszönhetően képes volt kitörni a sötétségből és szegénységből, és sikeres üzletemberré vált. A történetből kiderül, hogy milyen árat kellett fizetnie ezért a sikerért, és az is, hogy milyen az az India, amely nem szerepel az útikönyvek lapjain.

A könyv olvasása közben nem egyszer eszembe jutott a középkorból ismert udvari bolond figurája. A közhiedelemmel ellentétben ezek a bolondok cseppet sem voltak szeleburdik, sokszor kiemelkedő intelligenciával (és művészi készségekkel) rendelkeztek, sokkal kifinomultabbak és fondorlatosabbak voltak, mint amilyennek mutatták magukat. Mégis, mivel bolondnak titulálták őket, kimondhattak olyan dolgokat is, melyeket másnak nem volt szabad. Ugyan ezt éreztem ennél a történetnél is. Aravind Adiga – a szerző – célja ezzel a kötet megírásával az volt, hogy próbálja eloszlatni az Indiáról kialakult idealisztikus képet, és bemutassa a valóságot. A valóságot, amely tele van korrupcióval, nehéz gyermeki sorsokkal, szolgák és urak megtörhetetlen egymásra utaltságával, és ehhez választása egy egyszerű, tanulatlan férfire esett. A történetet maga a főhős meséli el nekünk, akitől akár üres fecsegésnek is hathatna a következő pár mondat: "Ezeknek az aranyhajú külföldieknek a látványa – és Bangalúr tele van velük mostanában – csak arról győzött meg, hogy a fehér emberek leszálló ágban vannak. Mindegyik annyira soványnak látszik – annyira satnyának. Egyet se lát közülük, akinek rendes pocakja lenne. Ezért én az amerikai elnököt okolom; ő a homoszexualitást teljesen törvényessé tette az országában, és a férfiak inkább férfiakkal házasodnak, mint nőkkel. Ezt hallottam a rádióban. Ez a fehér ember hanyatlásához vezet. Azután a fehérek túl sokat használják a mobiltelefont is, ami elpusztítja az agyukat. Ez közismert tény. […] A fehér embereknek még az én életemben végük lesz. Vannak feketék és rézbőrűek is, de fogalmam sincs, hogy ők miben sántikálnak – róluk sose beszél a rádió. Szerény jóslatom: húsz év múlva mi – a sárga meg barna emberek – állunk majd a piramis csúcsán, és mi fogjuk uralni az egész világot."

Kőkemény társadalomkritika a Nyugatnak, melyet egy "bolond-figura" szájába adva fogalmaz meg a szerző. Hogy miért? Mi ebből az igazság? Mi a fikció? Mindenki döntse el maga."


OBIC Ajánló

Az ünnepi időszak hamarosan kezdetét veszi, de előbb még szeretnénk megosztani Klaudia, a BGE Pénzügyi és Számviteli Kar hallgatójának ajánlóját, aki reméli, hogy az ajánlott kötetben más is ugyanolyan örömét leli, mint ő. A könyv pedig nemcsak a két ünnep közötti kikapcsolódáshoz járulhat hozzá, de még karácsonyra is remek ajándék lehet az Ázsia-kedvelőknek.

Min Jin Lee (2020): Pacsinkó (Alexandra Könyvesház Kft.)

A történet az 1900-as évek elején kezdődik, Koreában járunk. Egy meglehetősen szegény családba születik Sunja. Sunja igyekszik mindenben segíteni családjának, és mikor a helyi piacon találkozik Hansuval, a gazdag kereskedővel, gyökeresen megváltoztatja az életét. Az ekkor még csak tizenéves Sunja szerelmes lesz Hansuba, teherbe is esik tőle, de mikor megtudja, hogy szíve választottja nős, elhatározza, hogy egyedül neveli majd fel gyermekét. Mikor a fogadójukba betért szegény betegeskedő lelkész megtudja, hogy Sunja terhes és születendő gyermekének nincs apja, megkéri Sunját, hogy legyen a felesége, amit a lány végül elfogad. A lelkésszel Japánba utaznak és Oszakában telepednek le, ahol a lelkész testvérével és annak feleségével együtt élnek. Sunjának szembesülnie kell azzal, hogy Japánban a koreaiakkal igencsak mostoha módon bánnak. Habár a család szíve visszahúz Koreába, megélhetésük biztosítását mégis csak Japánban remélhetik.

Sunja izgalmakkal teli családtörténetet indít el, ami a következő nemzedékekre is kihat. A regény egészen 1989-ig írja le a család 4 nemzedékének történetét, amely olvasása során váltakozik a jókedv és szomorúság. Ezt a lebilincselően megírt történetet a New York Times 2017-ben a tíz legjobb könyv közé választotta és bekerült a National Book Award döntőjébe. Több mint 75 bestseller listán szerepelt és 25 nyelvre fordították le. A koreai bevándorlócsalád lenyűgöző történetét 2022-ben az Apple TV+ meg is filmesítette.


OBIC Ajánló

Az egyre hűvösebbé váló idővel talán egyre nő a vágyunk arra, hogy otthon bekuckózva olvasgassunk egy forró kávé, tea vagy forró csoki társaságában. Ha Ti is így érzitek, akkor nagy szeretettel ajánljuk a könyvválasztáshoz Dorka, a BGE Külkereskedelmi Karának harmadéves hallgatójának ajánlóját.

Ocean Vuong (2020): Röpke pillanat csak földi ragyogásunk (Európa Könyvkiadó)

A Röpke pillanat csak földi ragyogásunk egy levél Kiskutyától, a késő húszas éveiben járó férfitól édesanyjának, aki nem tud olvasni. A költői módon megírt levélben a fiú megírja családjuk történetét a vietnámi gyökerektől kiindulva és betekintést nyújt anyja számára a fiú eddig titkolt vonásaiba, ami egy felejthetetlen leleplezésbe fut ki. Ezzel egyben szemtanúi lehetünk egy egyedülálló anya és fia egymás iránt érzett tagadhatatlan szeretetének és a köteléknek, ami köztük van. A történet szól rasszról, társadalmi osztályokról, férfiasságról, és mindezek felett azt a kérdést fejtegeti, hogy hogyan lehet a való élet sivárságát túlélni, hogyan tudjuk meggyógyítani egymást a múltbeli traumáinktól, és hogyan menthetjük meg egymást anélkül, hogy elfelednénk kik is vagyunk valójában.


OBIC Ajánló

Így a nyár végén Kovács-Gergely Marianna, az OBIC munkatársának könyvajánlóját szeretnénk megosztani veletek! Reméljük, kedvet kaptok ehhez a szuper regényhez! 

Salman Rushdie (1981): Az éjfél gyermekei (Helikon)

Ha valaki szereti a mesét - márpedig a mesét mindenki szereti -, akkor ez a könyv neki szól... Rushdie ugyanis egy zseniális mesélő, Az éjfél gyermekei pedig egy grandiózus, eseménydús, színes, egzotikus és nem utolsósorban szórakoztató meseszövet. 

A mágikus realista regény központi alakja Szalím Szinai, aki 1947. augusztus 15-ére virradóra, pontban éjfélkor, India függetlenné válásának pillanatában "szédült erre a világra", és akinek teste 31. születésnapja közeledtével lassan darabokra hullik - ő az első "éjféli gyermek", utána még 1000 másik gyermek születik a függetlenség első órájában. Az éjfél gyermekei pedig mind valamilyen mágikus képességgel megáldva jöttek a világra: van köztük boszorkány, időutazó, tükrökön át bóklászó, mindent meghalló elefántfülekkel rendelkező és gondolatolvasó. A regény mesés, mágikus elemei különleges kapcsolatban állnak a valósággal: Szalím a saját szubjektív szemszögéből, önmagát mindennek a középpontjába helyezve meséli el élettörténetét, gátlástalanul összemosva a valóságot a képzelettel, sajátos összefüggéseket láttatva egy-egy történelmi esemény és élete fordulópontjai között. 

Az események sodra az első sortól kezdve magával ragadja az olvasót és Szalím magabiztosan kalauzol végig bennünket a posztkoloniális India (és Pakisztán, valamint kicsit Banglades) történetén, nagyon is valós képet festve az Indira Gandhi éráról, mindezt egy hatalmas, hömpölygő mesefolyamba csomagolva, ahol a fiktív elemek olyan magától értetődő természetességgel kerülnek átfedésbe a valósággal, hogy teljesen elmosódnak az ok-okozati összefüggések. De mindez nagyon is tudatos technika, hiszen az éjfél gyermekei a független Indiával együtt született lehetőségek allegóriái, Szalím meséje pedig nem csupán egyetlen ember élettörténete, hanem egész India, a független India története.


OBIC Ajánló

Ezúton szeretnénk megosztani veletek Hajnalka, a BGE Pénzügyi és Számviteli Karának hallgatója által írt filmajánlót, amelyben egy koreai akciófilmet ajánl mindenki figyelmébe.

Harcban az istenekkel: A két világ (Along with the Gods: The Two Worlds)

Amikor Kim Ja-hong (Cha Tae-hyun) tűzoltó szolgálat közben meghal, három túlvilági őrző köszönti - Deok-choon, Hewonmak és a főnökük, Gang-lim - akik egyben kísérői is a túlvilágon. Tájékoztatják, hogy mivel életben az erény mintaképe volt, 49 napon belül jogosult a reinkarnációra mindaddig, amíg hét perben felmentik a "pokol" hét különböző szintjén. A perek célja annak a megítélése, hogy Ja-hong bűnös-e bármiféle árulásban, hanyagságban, erőszakban, megtévesztésben és így tovább. Bónuszként védőügyvédei, Deok-choon és Hewonmak megszerezhetik a saját reinkarnációjukat, ha sikeresek az ő nevében folytatott perek során. Azonban amikor egy bosszúálló szellem kezdi támadni a csoportot, minden tervük veszélybe kerül. A szellem beavatkozása nyomozásra kényszeríti Gang-lim-et, és hamarosan egy bonyolult családi történet alakul ki.

A többrétegű poklokat és az egyes szinteken próbákat állító isteneket kihasználva a film egy újszerű és élvezetes változatot kínál az ilyen típusú történetekre. A film során több dolog is felfedezhető buddhista dogmából, amely magában foglalja a karmát, az újjászületést, és egy fájdalmasan őszinte túlvilági kalandot. Noha a filmet akció-fantáziaként mutatják be a túlvilág elemeivel, ez ne tévesszen meg senkit, mert vannak benne súlyos drámai elemek is. Különösen Ja Hong családjának témájáról. A film erőssége valójában a szereplőgárdáján és a szentimentális történetén nyugszik. Olyan nagyszerű történettel rendelkezik, amely tökéletesen bemutatja a főszereplő és családja közötti érzelmi kapcsolat. Azonban a filmnek van néhány kisebb hibája. A legszembetűnőbb a film istentelen hosszúsága, ami majdnem két és fél óra. A perek nagyon sok időt elvesznek és tény, hogy ezeket a jeleneteket valóban le lehetett volna rövidíteni, hogy kicsit gyorsítsák a tempót. 


OBIC Ajánló

Ezúton szeretnénk megosztani veletek Dorka, a BGE Külkereskedelmi Karának másodéves hallgatójának könyvajánlóját, amelyben egy japán szerző igazán érdekes kötetét ajánlja mindenki figyelmébe. 

Kavagucsi Tosikadzu (2018): Mielőtt a kávé kihűl (Kossuth Kiadó)

Egy tokiói kis utcában van egy kávézó, amely a frissen főzött kávé mellett egy egyedülálló élményt is kínál vásárlói számára: esélyt arra, hogy visszautazhassanak az időben.
A regényben négy vásárlóval ismerkedünk meg, akik azzal a reménnyel tértek be a kávézóba, hogy változtathatnak a múlton: találkozhatnak a férfivel, aki elhagyta őket, átvehetnek egy levelet a férjüktől, aki az Alzheimer-kór következtében elvesztette az emlékeit, láthatják a nővérüket még egyszer utoljára és találkozhatnak a lányukkal, akit sohasem ismerhettek meg. De az időutazásnak megvannak a maga veszélyei: a vásárlóknak egy helyben kell ülniük, nem hagyhatják el a kávézót és vissza kell térniük a jelenbe mielőtt a kávéjuk kihűlne.
Kavagucsi Tosikadzu gyönyörű, megindító története felteszi az örök kérdést: min változtatnál, ha visszautazhatnál az időben? Kivel találkoznál újra, akár utoljára?


OBIC Ajánló - 2021. december


A hamarosan kezdődő téli szünetre tekintettel most egy izgalmas kikapcsolódást ígérő, dél-koreai sorozat az OBIC Ajánló témája, melyet korábbi haladó koreai nyelvtanfolyamunk hallgatója, Julianna mutat be.

Az Alhambra-palota emlékei / Memories of the Alhambra /
알함브라궁전의추억 (2018-19)

Műfaja: akció, dráma, misztikus, fantasztikus, romantikus.

Yoo Jinwoo (Hyun Bin) egy befektetési cég elnöke, aki éppen egy virtuális valóságos játék fejlesztésén dolgozik csapatával, mely működéséhez már csak egy kontaktlencsére van szükség. Miután Jinwoo egy játékfejlesztőtől, Jung Sejoo-tól (Park Chanyeol) - aki egy virtuális valóságos játékot akart eladni neki - különös telefonhívást kap Spanyolországból, Granadából, ő is odautazik, hogy beszéljen vele, ám Sejoo eltűnt. Granadában Sejoo nővérének, Jung Heejoo-nak (Park Shinhye) a szállójában marad. Jinwoo, hogy rájöjjön, mi történt Sejoo-val, elkezd játszani a fejlesztő virtuális valóságos játékával, mely már a teljes környezetet bevonja a játékba, valós helyszíneket használ fel. Jinwoo azonban hamar rádöbben, hogy ez több, mint egy egyszerű játék, saját és mások életének megmentéséért kell küzdenie.

A sorozat izgalmas, garantáltan nem lehet abbahagyni. Története nem követi a koreai sorozatok sablonosságát, így nemcsak a koreai sorozatok kedvelőinek ajánlom, hanem bárkinek, aki szereti az akciódús, fantasztikus sorozatokat egy kis romantikával meghintve.


OBIC Ajánló - 2021. november

Fan Libo a BGE Külkereskedelmi Karának új kínai lektora és a szegedi Konfuciusz Intézet oktatója, aki egy OBIC csoportot is tanít ősszel. Novemberben az ő izgalmas könyvajánlóját ajánljuk a figyelmetekbe.

Vu Cseng-en (2018): Nyugati utazás I-II. Szenzár Kiadó

Hszüan-cang valós történelmi személy, aki Kínából veszi nyakába a fél világot, hogy Indiából elhozza Buddha szent könyveit még a Tang dinasztia idején a 600-as években. Azonban Vu Cseng-en történetében ez a történelmi alak keveredik a kínai legendákkal, vagy inkább alkotja meg a kínai legendák egyik legjelentősebb klasszikusát. Hiszen ebben a történetben démonok, sárkányok, mindenféle rendű és rangú szörnyetegek állják az útját annak, aki az igazi tudásért indul vándorútra. Szerencsére ebben a nyugati utazásban van segítségére több segítő is, akik közül talán a leghíresebb az alcímben is fellelhető Majomkirály (Szun Vu-Kung) is.

A történet az 1500-as években íródott, és az egyik legjelentősebb igazi kínai klasszikus írásműről van szó. A Majomkirály és a Nyugati Utazás mélyen áthatja a kínai kultúrát, és alighanem a kínai gyermekmesék legismertebb alakjáról van szó. Aligha akad ugyanis olyan kínai, aki ne ismerné az Utazás történetét, a különböző kalandokat, amelyet átélnek a szereplők.

Erre a rendkívüli népszerűségre egyébként az utóbbi években az egyik legnagyobb játékgyártóként a LEGO is lecsapott és egy egész termékcsaládot szentelt a történet át- és újragondolásának.


OBIC Ajánló - 2021. október


Az új tanévben a haladó koreai nyelvtanfolyamunk egyik volt hallgatója, Julianna könyvajánlóját szeretnénk először megosztani az érdeklődőkkel.

Hyeonseo Lee - David John (2020): A lány hét névvel: Szökésem Észak-Koreából

A könyv egy igaz történeten alapul, melyben egy észak-koreai lány mutatja be az életét szülei találkozásától kezdve egészen ő és családja Dél-Koreába való eljutásáig, beilleszkedéséig. A könyv címe is utal arra, hogy kalandos, megrázó, megpróbáltató úton kellett keresztülmennie, mivel élete során hétszer kellett önkénytelenül nevet változtatnia.
A könyv főszereplője 1980-ban született, és az átlag észak-koreaiakhoz képest jómódú családban nevelkedett. Élete legnagyobb részét a kínai határ mellett fekvő Hjeszan városában élte. Édesanyja a kínai-észak-koreai feketekereskedelem részese volt, melynek köszönhetően, amikor éhínség tombolt az országban, és rengetegen elhunytak, az ő asztalukon mindig volt ennivaló. Az észak-koreai lányt nagyon vonzotta az ismeretlen Kína, így 18. születésnapja előtt átszökött a Kínában élő kínai-koreai rokonaihoz. Kalandos, magányos, kihívásokkal teli élete ekkor kezdődött, mert hazájába már nem tudott visszamenni.
Annak, akit egy kicsit is érdekel az észak koreaiak mindennapi élete, világnézete, és a hazájukból való menekülésük indítéka, valamint, hogy hogyan néznek szembe a menekülésük következtében eléjük táruló megpróbáltatások sokaságával, mindenképp ajánlom ezt a könyvet. A történet annyira magával ragadó, hogy aki olvasásra szánja a fejét, garantáltan nem bírja majd lerakni.


OBIC Ajánló 2021. június


Dr. Válóczi Marianna, az OBIC igazgatója, a nyár közeledtével egy könnyedebb műfajú rövid drámasorozatot ajánl kikapcsolódásnak a kellemes nyárestékre.

A kígyó (2021)

Az igaz történeten alapuló A kígyó a BBC-Netflix rendkívül igényesen kidolgozott minisorozata a hetvenes évek Délkelet-Ázsiájába visz. Az indiai apától és vietnami anyától származó Charles Sobhraj, antiszociális személyiségzavarral küzdő, ugyanakkor különleges intelligenciával rendelkező és módszerei kidolgozottságában a zsenialitást súroló sorozatgyilkos, aki legkevesebb 12 nyugati, - főleg spirituális megtisztulást Ázsiában kereső - hippi turistával végzett, a felszínen vonzó személyiségével behálózva őket. A történet, amellett, hogy egy kitűnő, feszült thriller, gyönyörű képi világgal, pontosan és hitelesen idézi fel a hetvenes évek thaiföldi, indiai, nepáli és egyéb ázsiai helyszíneit, a gyarmati örökség nyomait, a közigazgatás, a rendőrség működését és az Ázsiában dolgozó diplomaták zárt világát. Pörgős, izgalmas krimi, szépen fényképezve, pontos társadalomrajzzal, elgondolkodtató kérdéseket felvetve, kiváló karakterekkel: a műfaj kedvelőinek igazán ajánlott filmélmény.


OBIC Ajánló 2021. május


Németh Nikoletta, az OBIC japán és koreai nyelv oktatója egy izgalmas dél-koreai könyvet és egyben filmet ajánl e hónapban a számunkra. Ám nem csak szeretettel ajánlja a fiatal Cso Namdzsu harmadik regényét, de tudniillik ő fordította magyar nyelvre.

Cso Namdzsu (2019): Született 1982-ben. Athenaeum Kiadó

Cso Namdzsu szociografikus pontossággal festette le egy dél-koreai nő életét, a másodlagosság állandó érzését, vagyis, hogy a nő végül úgysem lehet több egy feleségnél vagy anyánál. A könyv kettőssége - sorstaglaló történet mesteri bemutatása hiteles, dokumentált tények és statisztikai adatok alátámasztásával - adja a történet hitelességét és szépségét is. E merész mű - mely (ki)útkeresés egy természetesen patriarchális világban - nagy port kavart az egész távol-keleti régióban, ugyanakkor olyan népszerűségre tett szert, hogy hamar film is készült belőle.


OBIC Ajánló 2021. április


Bagi Kinga, az OBIC kínai nyelvi oktatója a klasszikus kínai regényirodalom egyik legnagyobb horderejű alkotásának, a Három Királyságtörténetének az első kötetét ajánlja figyelmébe, melynek első kötete - az eredeti mű első negyven fejezete - 2019-ben jelent meg magyar fordításban.

Luo Guanzhong: Három királyság. Caeta Könyvkiadó

A regény a Han-dinasztia legvégső, zűrzavaros éveitől a Három Királyság korszakán át a Nyugati Jin-dinasztiáig, mintegy száz év történelmét öleli fel, középpontjában a Wei, Wu és Shu királyságok közti politikai viszonyok és háborúk állnak, melyeket mintegy kétszáz fontos szereplő történetén keresztül mutat be a szerző.

A magyar kiadás megszületéséről és a kínai irodalomról a Jelen Hetilap podcastjának keretében beszél Dr. Salát Gergely, a PPKE BTK Kínai tanszékének vezetője.


OBIC Ajánló 2021. március


Dus Polett, az OBIC indonéz oktatója saját élményei alapján ajánlja figyelmünkbe a különleges jávai árnyjátékot. Indonézia sok kulturális terméke került fel a Szellemi Világörökség listájára, közéjük tartozik a jávai árnyjáték, wayang kulit. Az estétől másnap reggelig tartó 9 órás előadások történetei erkölcsi, szellemi útmutatóul szolgálnak a jávai embereknek. Egy bábos, sok marhabőr báb, gamelán zenekar, énekesnők és a nagy csarnokokban ülő, alvó, eszegető, beszélgető nézők alkotják a wayang közösségét. Meghitt, humoros pillanatok is részei az emberi jellemről, fontos döntésekről, segítőkről, az evilági és a túlvilági hatalmakról szóló sorsdöntő történeteknek.

A wayang előadások nyelve jávai, a felirat indonéz, mely a szigetvilág hivatalos nyelve. Ízelítőnek lássunk egy élő legendának, a jávai bábosok egyik nagy rocksztrájának és mesterének:

Ki Manteb Soedarshono indonéz wayang kulit felvételét.

Mindehhez még egy rövid ismertető a bábkészítésről: Hogyan is készülnek a wayang csodálatos marhabőr bábjai?


OBIC Ajánló 2021. február


Dr. Székács Anna, az OBIC japán oktatója ez alkalommal egy filmet ajánl azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a japán nők egyszer érzékeny, visszafogott máskor harsány vagy gyermeki világát. Ősz van, és egy túravezető elindul a híres vízeséshez hét idősebb hölggyel. Mivel a túravezető kezdő, nincs a helyzet magaslatán, a nőknek maguknak kell boldogulniuk. A csodálatos helyszín, az őszi erdő lehetőséget nyújt Okita Shuichi rendezőnek arra, hogy bemutassa a japánok természethez való viszonyát. Mivel a túravezető eltűnik, az erdei útkeresésből túlélő túra lesz, ahol a nők egymáshoz való viszonya, probléma megoldása igazán japános megoldásokat mutat. A szereplők között többen amatőrök (a rendező a szereplőválogatáson nem tekintette kritériumnak, hogy színészi gyakorlata legyen a jelentkezőnek), és ettől még hitelesebb a vígjáték.
A film a 2014-es Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon elismerésben részesült.

"Nézzük meg a vízesést!" (滝を見にいく)  

A film 2021.03.05-én a Japán Alapítvány Budapesti Iroda JFF plus online Japán Filmfesztivál keretein belül megtekinthető.


OBIC Ajánló 2021. január


Dr. Moldicz Csaba, az OBIC kutatásvezetője szeretettel ajánlja a következő, nem mindennapi olvasmányt mindazoknak, akik érdeklődnek a modern kínai történelem, valamint egyik kulcsfontosságú alakja, hatalomra kerülése és kínai vezetése iránt.

Pantsov, A. V. & Levine, S. I. (2012). Mao: The Real Story. New York: Simon & Schuster Paperbacks 

A könyv kifejezetten kiegyensúlyozott Mao ellentmondásos politikájának értékelése során, és a Szovjetunióval való kapcsolatrendszer vonatkozásában számos új adalék szerepel a könyvben.