OBIC Ajánló

2021

Idén, 2021-ben elindul az 'OBIC Ajánló', melynek keretében OBIC-os munkatársak, tanárok és hallgatók osztanak meg velünk a Kelettel foglalkozó, érdekes könyveket, filmeket, zenéket vagy akár keleti művészetet, melyek közelebb hozzák a Távol-Keletet. 

Minden hónapban más és más témában és formában ajánlottakkal várjuk az érdeklődőket, akik szabadidejükben például szívesen olvasnak egy könyvet a kínai kommunista vezérről, Mao-ról, néznek egy filmet a lebilincselő indonéz kultúráról, vagy hallgatnak koreai zenét - legyen az tradicionális népzene vagy közkedvelt K-pop.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket és azokat is, akik szívesen megosztanák az általuk kedvelt és ajánlott irodalmat vagy művészeteket (obic@uni-bge.hu)OBIC Ajánló - 2021. október


Az új tanévben a haladó koreai nyelvtanfolyamunk egyik volt hallgatója, Julianna könyvajánlóját szeretnénk először megosztani az érdeklődőkkel.

Hyeonseo Lee - David John (2020): A lány hét névvel: Szökésem Észak-Koreából

A könyv egy igaz történeten alapul, melyben egy észak-koreai lány mutatja be az életét szülei találkozásától kezdve egészen ő és családja Dél-Koreába való eljutásáig, beilleszkedéséig. A könyv címe is utal arra, hogy kalandos, megrázó, megpróbáltató úton kellett keresztülmennie, mivel élete során hétszer kellett önkénytelenül nevet változtatnia.
A könyv főszereplője 1980-ban született, és az átlag észak-koreaiakhoz képest jómódú családban nevelkedett. Élete legnagyobb részét a kínai határ mellett fekvő Hjeszan városában élte. Édesanyja a kínai-észak-koreai feketekereskedelem részese volt, melynek köszönhetően, amikor éhínség tombolt az országban, és rengetegen elhunytak, az ő asztalukon mindig volt ennivaló. Az észak-koreai lányt nagyon vonzotta az ismeretlen Kína, így 18. születésnapja előtt átszökött a Kínában élő kínai-koreai rokonaihoz. Kalandos, magányos, kihívásokkal teli élete ekkor kezdődött, mert hazájába már nem tudott visszamenni.
Annak, akit egy kicsit is érdekel az észak koreaiak mindennapi élete, világnézete, és a hazájukból való menekülésük indítéka, valamint, hogy hogyan néznek szembe a menekülésük következtében eléjük táruló megpróbáltatások sokaságával, mindenképp ajánlom ezt a könyvet. A történet annyira magával ragadó, hogy aki olvasásra szánja a fejét, garantáltan nem bírja majd lerakni.


OBIC Ajánló 2021. június


Dr. Válóczi Marianna, az OBIC igazgatója, a nyár közeledtével egy könnyedebb műfajú rövid drámasorozatot ajánl kikapcsolódásnak a kellemes nyárestékre.

A kígyó (2021)

Az igaz történeten alapuló A kígyó a BBC-Netflix rendkívül igényesen kidolgozott minisorozata a hetvenes évek Délkelet-Ázsiájába visz. Az indiai apától és vietnami anyától származó Charles Sobhraj, antiszociális személyiségzavarral küzdő, ugyanakkor különleges intelligenciával rendelkező és módszerei kidolgozottságában a zsenialitást súroló sorozatgyilkos, aki legkevesebb 12 nyugati, - főleg spirituális megtisztulást Ázsiában kereső - hippi turistával végzett, a felszínen vonzó személyiségével behálózva őket. A történet, amellett, hogy egy kitűnő, feszült thriller, gyönyörű képi világgal, pontosan és hitelesen idézi fel a hetvenes évek thaiföldi, indiai, nepáli és egyéb ázsiai helyszíneit, a gyarmati örökség nyomait, a közigazgatás, a rendőrség működését és az Ázsiában dolgozó diplomaták zárt világát. Pörgős, izgalmas krimi, szépen fényképezve, pontos társadalomrajzzal, elgondolkodtató kérdéseket felvetve, kiváló karakterekkel: a műfaj kedvelőinek igazán ajánlott filmélmény.


OBIC Ajánló 2021. május


Németh Nikoletta, az OBIC japán és koreai nyelv oktatója egy izgalmas dél-koreai könyvet és egyben filmet ajánl e hónapban a számunkra. Ám nem csak szeretettel ajánlja a fiatal Cso Namdzsu harmadik regényét, de tudniillik ő fordította magyar nyelvre.

Cso Namdzsu (2019): Született 1982-ben. Athenaeum Kiadó

Cso Namdzsu szociografikus pontossággal festette le egy dél-koreai nő életét, a másodlagosság állandó érzését, vagyis, hogy a nő végül úgysem lehet több egy feleségnél vagy anyánál. A könyv kettőssége - sorstaglaló történet mesteri bemutatása hiteles, dokumentált tények és statisztikai adatok alátámasztásával - adja a történet hitelességét és szépségét is. E merész mű - mely (ki)útkeresés egy természetesen patriarchális világban - nagy port kavart az egész távol-keleti régióban, ugyanakkor olyan népszerűségre tett szert, hogy hamar film is készült belőle.


OBIC Ajánló 2021. április


Bagi Kinga, az OBIC kínai nyelvi oktatója a klasszikus kínai regényirodalom egyik legnagyobb horderejű alkotásának, a Három Királyságtörténetének az első kötetét ajánlja figyelmébe, melynek első kötete - az eredeti mű első negyven fejezete - 2019-ben jelent meg magyar fordításban.

Luo Guanzhong: Három királyság. Caeta Könyvkiadó

A regény a Han-dinasztia legvégső, zűrzavaros éveitől a Három Királyság korszakán át a Nyugati Jin-dinasztiáig, mintegy száz év történelmét öleli fel, középpontjában a Wei, Wu és Shu királyságok közti politikai viszonyok és háborúk állnak, melyeket mintegy kétszáz fontos szereplő történetén keresztül mutat be a szerző.

A magyar kiadás megszületéséről és a kínai irodalomról a Jelen Hetilap podcastjának keretében beszél Dr. Salát Gergely, a PPKE BTK Kínai tanszékének vezetője.


OBIC Ajánló 2021. március


Dus Polett, az OBIC indonéz oktatója saját élményei alapján ajánlja figyelmünkbe a különleges jávai árnyjátékot. Indonézia sok kulturális terméke került fel a Szellemi Világörökség listájára, közéjük tartozik a jávai árnyjáték, wayang kulit. Az estétől másnap reggelig tartó 9 órás előadások történetei erkölcsi, szellemi útmutatóul szolgálnak a jávai embereknek. Egy bábos, sok marhabőr báb, gamelán zenekar, énekesnők és a nagy csarnokokban ülő, alvó, eszegető, beszélgető nézők alkotják a wayang közösségét. Meghitt, humoros pillanatok is részei az emberi jellemről, fontos döntésekről, segítőkről, az evilági és a túlvilági hatalmakról szóló sorsdöntő történeteknek.

A wayang előadások nyelve jávai, a felirat indonéz, mely a szigetvilág hivatalos nyelve. Ízelítőnek lássunk egy élő legendának, a jávai bábosok egyik nagy rocksztrájának és mesterének:

Ki Manteb Soedarshono indonéz wayang kulit felvételét.

Mindehhez még egy rövid ismertető a bábkészítésről: Hogyan is készülnek a wayang csodálatos marhabőr bábjai?


OBIC Ajánló 2021. február


Dr. Székács Anna, az OBIC japán oktatója ez alkalommal egy filmet ajánl azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a japán nők egyszer érzékeny, visszafogott máskor harsány vagy gyermeki világát. Ősz van, és egy túravezető elindul a híres vízeséshez hét idősebb hölggyel. Mivel a túravezető kezdő, nincs a helyzet magaslatán, a nőknek maguknak kell boldogulniuk. A csodálatos helyszín, az őszi erdő lehetőséget nyújt Okita Shuichi rendezőnek arra, hogy bemutassa a japánok természethez való viszonyát. Mivel a túravezető eltűnik, az erdei útkeresésből túlélő túra lesz, ahol a nők egymáshoz való viszonya, probléma megoldása igazán japános megoldásokat mutat. A szereplők között többen amatőrök (a rendező a szereplőválogatáson nem tekintette kritériumnak, hogy színészi gyakorlata legyen a jelentkezőnek), és ettől még hitelesebb a vígjáték.
A film a 2014-es Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon elismerésben részesült.

"Nézzük meg a vízesést!" (滝を見にいく)  

A film 2021.03.05-én a Japán Alapítvány Budapesti Iroda JFF plus online Japán Filmfesztivál keretein belül megtekinthető.


OBIC Ajánló 2021. január


Dr. Moldicz Csaba, az OBIC kutatásvezetője szeretettel ajánlja a következő, nem mindennapi olvasmányt mindazoknak, akik érdeklődnek a modern kínai történelem, valamint egyik kulcsfontosságú alakja, hatalomra kerülése és kínai vezetése iránt.

Pantsov, A. V. & Levine, S. I. (2012). Mao: The Real Story. New York: Simon & Schuster Paperbacks 

A könyv kifejezetten kiegyensúlyozott Mao ellentmondásos politikájának értékelése során, és a Szovjetunióval való kapcsolatrendszer vonatkozásában számos új adalék szerepel a könyvben.