hu

OBIC Ajánló

2021

Idén, 2021-ben elindul az 'OBIC Ajánló', melynek keretében OBIC-os munkatársak, tanárok és hallgatók osztanak meg velünk a Kelettel foglalkozó, érdekes könyveket, filmeket, zenéket vagy akár keleti művészetet, melyek közelebb hozzák a Távol-Keletet. 

Minden hónapban más és más témában és formában ajánlottakkal várjuk az érdeklődőket, akik szabadidejükben például szívesen olvasnak egy könyvet a kínai kommunista vezérről, Mao-ról, néznek egy filmet a lebilincselő indonéz kultúráról, vagy hallgatnak koreai zenét - legyen az tradicionális népzene vagy közkedvelt K-pop.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket és azokat is, akik szívesen megosztanák az általuk kedvelt és ajánlott irodalmat vagy művészeteket (obic@uni-bge.hu)OBIC Ajánló - 2021. december


A hamarosan kezdődő téli szünetre tekintettel most egy izgalmas kikapcsolódást ígérő, dél-koreai sorozat az OBIC Ajánló témája, melyet korábbi haladó koreai nyelvtanfolyamunk hallgatója, Julianna mutat be.

Az Alhambra-palota emlékei / Memories of the Alhambra /
알함브라궁전의추억 (2018-19)

Műfaja: akció, dráma, misztikus, fantasztikus, romantikus.

Yoo Jinwoo (Hyun Bin) egy befektetési cég elnöke, aki éppen egy virtuális valóságos játék fejlesztésén dolgozik csapatával, mely működéséhez már csak egy kontaktlencsére van szükség. Miután Jinwoo egy játékfejlesztőtől, Jung Sejoo-tól (Park Chanyeol) - aki egy virtuális valóságos játékot akart eladni neki - különös telefonhívást kap Spanyolországból, Granadából, ő is odautazik, hogy beszéljen vele, ám Sejoo eltűnt. Granadában Sejoo nővérének, Jung Heejoo-nak (Park Shinhye) a szállójában marad. Jinwoo, hogy rájöjjön, mi történt Sejoo-val, elkezd játszani a fejlesztő virtuális valóságos játékával, mely már a teljes környezetet bevonja a játékba, valós helyszíneket használ fel. Jinwoo azonban hamar rádöbben, hogy ez több, mint egy egyszerű játék, saját és mások életének megmentéséért kell küzdenie.

A sorozat izgalmas, garantáltan nem lehet abbahagyni. Története nem követi a koreai sorozatok sablonosságát, így nemcsak a koreai sorozatok kedvelőinek ajánlom, hanem bárkinek, aki szereti az akciódús, fantasztikus sorozatokat egy kis romantikával meghintve.


OBIC Ajánló - 2021. november

Fan Libo a BGE Külkereskedelmi Karának új kínai lektora és a szegedi Konfuciusz Intézet oktatója, aki egy OBIC csoportot is tanít ősszel. Novemberben az ő izgalmas könyvajánlóját ajánljuk a figyelmetekbe.

Vu Cseng-en (2018): Nyugati utazás I-II. Szenzár Kiadó

Hszüan-cang valós történelmi személy, aki Kínából veszi nyakába a fél világot, hogy Indiából elhozza Buddha szent könyveit még a Tang dinasztia idején a 600-as években. Azonban Vu Cseng-en történetében ez a történelmi alak keveredik a kínai legendákkal, vagy inkább alkotja meg a kínai legendák egyik legjelentősebb klasszikusát. Hiszen ebben a történetben démonok, sárkányok, mindenféle rendű és rangú szörnyetegek állják az útját annak, aki az igazi tudásért indul vándorútra. Szerencsére ebben a nyugati utazásban van segítségére több segítő is, akik közül talán a leghíresebb az alcímben is fellelhető Majomkirály (Szun Vu-Kung) is.

A történet az 1500-as években íródott, és az egyik legjelentősebb igazi kínai klasszikus írásműről van szó. A Majomkirály és a Nyugati Utazás mélyen áthatja a kínai kultúrát, és alighanem a kínai gyermekmesék legismertebb alakjáról van szó. Aligha akad ugyanis olyan kínai, aki ne ismerné az Utazás történetét, a különböző kalandokat, amelyet átélnek a szereplők.

Erre a rendkívüli népszerűségre egyébként az utóbbi években az egyik legnagyobb játékgyártóként a LEGO is lecsapott és egy egész termékcsaládot szentelt a történet át- és újragondolásának.


OBIC Ajánló - 2021. október


Az új tanévben a haladó koreai nyelvtanfolyamunk egyik volt hallgatója, Julianna könyvajánlóját szeretnénk először megosztani az érdeklődőkkel.

Hyeonseo Lee - David John (2020): A lány hét névvel: Szökésem Észak-Koreából

A könyv egy igaz történeten alapul, melyben egy észak-koreai lány mutatja be az életét szülei találkozásától kezdve egészen ő és családja Dél-Koreába való eljutásáig, beilleszkedéséig. A könyv címe is utal arra, hogy kalandos, megrázó, megpróbáltató úton kellett keresztülmennie, mivel élete során hétszer kellett önkénytelenül nevet változtatnia.
A könyv főszereplője 1980-ban született, és az átlag észak-koreaiakhoz képest jómódú családban nevelkedett. Élete legnagyobb részét a kínai határ mellett fekvő Hjeszan városában élte. Édesanyja a kínai-észak-koreai feketekereskedelem részese volt, melynek köszönhetően, amikor éhínség tombolt az országban, és rengetegen elhunytak, az ő asztalukon mindig volt ennivaló. Az észak-koreai lányt nagyon vonzotta az ismeretlen Kína, így 18. születésnapja előtt átszökött a Kínában élő kínai-koreai rokonaihoz. Kalandos, magányos, kihívásokkal teli élete ekkor kezdődött, mert hazájába már nem tudott visszamenni.
Annak, akit egy kicsit is érdekel az észak koreaiak mindennapi élete, világnézete, és a hazájukból való menekülésük indítéka, valamint, hogy hogyan néznek szembe a menekülésük következtében eléjük táruló megpróbáltatások sokaságával, mindenképp ajánlom ezt a könyvet. A történet annyira magával ragadó, hogy aki olvasásra szánja a fejét, garantáltan nem bírja majd lerakni.


OBIC Ajánló 2021. június


Dr. Válóczi Marianna, az OBIC igazgatója, a nyár közeledtével egy könnyedebb műfajú rövid drámasorozatot ajánl kikapcsolódásnak a kellemes nyárestékre.

A kígyó (2021)

Az igaz történeten alapuló A kígyó a BBC-Netflix rendkívül igényesen kidolgozott minisorozata a hetvenes évek Délkelet-Ázsiájába visz. Az indiai apától és vietnami anyától származó Charles Sobhraj, antiszociális személyiségzavarral küzdő, ugyanakkor különleges intelligenciával rendelkező és módszerei kidolgozottságában a zsenialitást súroló sorozatgyilkos, aki legkevesebb 12 nyugati, - főleg spirituális megtisztulást Ázsiában kereső - hippi turistával végzett, a felszínen vonzó személyiségével behálózva őket. A történet, amellett, hogy egy kitűnő, feszült thriller, gyönyörű képi világgal, pontosan és hitelesen idézi fel a hetvenes évek thaiföldi, indiai, nepáli és egyéb ázsiai helyszíneit, a gyarmati örökség nyomait, a közigazgatás, a rendőrség működését és az Ázsiában dolgozó diplomaták zárt világát. Pörgős, izgalmas krimi, szépen fényképezve, pontos társadalomrajzzal, elgondolkodtató kérdéseket felvetve, kiváló karakterekkel: a műfaj kedvelőinek igazán ajánlott filmélmény.


OBIC Ajánló 2021. május


Németh Nikoletta, az OBIC japán és koreai nyelv oktatója egy izgalmas dél-koreai könyvet és egyben filmet ajánl e hónapban a számunkra. Ám nem csak szeretettel ajánlja a fiatal Cso Namdzsu harmadik regényét, de tudniillik ő fordította magyar nyelvre.

Cso Namdzsu (2019): Született 1982-ben. Athenaeum Kiadó

Cso Namdzsu szociografikus pontossággal festette le egy dél-koreai nő életét, a másodlagosság állandó érzését, vagyis, hogy a nő végül úgysem lehet több egy feleségnél vagy anyánál. A könyv kettőssége - sorstaglaló történet mesteri bemutatása hiteles, dokumentált tények és statisztikai adatok alátámasztásával - adja a történet hitelességét és szépségét is. E merész mű - mely (ki)útkeresés egy természetesen patriarchális világban - nagy port kavart az egész távol-keleti régióban, ugyanakkor olyan népszerűségre tett szert, hogy hamar film is készült belőle.


OBIC Ajánló 2021. április


Bagi Kinga, az OBIC kínai nyelvi oktatója a klasszikus kínai regényirodalom egyik legnagyobb horderejű alkotásának, a Három Királyságtörténetének az első kötetét ajánlja figyelmébe, melynek első kötete - az eredeti mű első negyven fejezete - 2019-ben jelent meg magyar fordításban.

Luo Guanzhong: Három királyság. Caeta Könyvkiadó

A regény a Han-dinasztia legvégső, zűrzavaros éveitől a Három Királyság korszakán át a Nyugati Jin-dinasztiáig, mintegy száz év történelmét öleli fel, középpontjában a Wei, Wu és Shu királyságok közti politikai viszonyok és háborúk állnak, melyeket mintegy kétszáz fontos szereplő történetén keresztül mutat be a szerző.

A magyar kiadás megszületéséről és a kínai irodalomról a Jelen Hetilap podcastjának keretében beszél Dr. Salát Gergely, a PPKE BTK Kínai tanszékének vezetője.


OBIC Ajánló 2021. március


Dus Polett, az OBIC indonéz oktatója saját élményei alapján ajánlja figyelmünkbe a különleges jávai árnyjátékot. Indonézia sok kulturális terméke került fel a Szellemi Világörökség listájára, közéjük tartozik a jávai árnyjáték, wayang kulit. Az estétől másnap reggelig tartó 9 órás előadások történetei erkölcsi, szellemi útmutatóul szolgálnak a jávai embereknek. Egy bábos, sok marhabőr báb, gamelán zenekar, énekesnők és a nagy csarnokokban ülő, alvó, eszegető, beszélgető nézők alkotják a wayang közösségét. Meghitt, humoros pillanatok is részei az emberi jellemről, fontos döntésekről, segítőkről, az evilági és a túlvilági hatalmakról szóló sorsdöntő történeteknek.

A wayang előadások nyelve jávai, a felirat indonéz, mely a szigetvilág hivatalos nyelve. Ízelítőnek lássunk egy élő legendának, a jávai bábosok egyik nagy rocksztrájának és mesterének:

Ki Manteb Soedarshono indonéz wayang kulit felvételét.

Mindehhez még egy rövid ismertető a bábkészítésről: Hogyan is készülnek a wayang csodálatos marhabőr bábjai?


OBIC Ajánló 2021. február


Dr. Székács Anna, az OBIC japán oktatója ez alkalommal egy filmet ajánl azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a japán nők egyszer érzékeny, visszafogott máskor harsány vagy gyermeki világát. Ősz van, és egy túravezető elindul a híres vízeséshez hét idősebb hölggyel. Mivel a túravezető kezdő, nincs a helyzet magaslatán, a nőknek maguknak kell boldogulniuk. A csodálatos helyszín, az őszi erdő lehetőséget nyújt Okita Shuichi rendezőnek arra, hogy bemutassa a japánok természethez való viszonyát. Mivel a túravezető eltűnik, az erdei útkeresésből túlélő túra lesz, ahol a nők egymáshoz való viszonya, probléma megoldása igazán japános megoldásokat mutat. A szereplők között többen amatőrök (a rendező a szereplőválogatáson nem tekintette kritériumnak, hogy színészi gyakorlata legyen a jelentkezőnek), és ettől még hitelesebb a vígjáték.
A film a 2014-es Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon elismerésben részesült.

"Nézzük meg a vízesést!" (滝を見にいく)  

A film 2021.03.05-én a Japán Alapítvány Budapesti Iroda JFF plus online Japán Filmfesztivál keretein belül megtekinthető.


OBIC Ajánló 2021. január


Dr. Moldicz Csaba, az OBIC kutatásvezetője szeretettel ajánlja a következő, nem mindennapi olvasmányt mindazoknak, akik érdeklődnek a modern kínai történelem, valamint egyik kulcsfontosságú alakja, hatalomra kerülése és kínai vezetése iránt.

Pantsov, A. V. & Levine, S. I. (2012). Mao: The Real Story. New York: Simon & Schuster Paperbacks 

A könyv kifejezetten kiegyensúlyozott Mao ellentmondásos politikájának értékelése során, és a Szovjetunióval való kapcsolatrendszer vonatkozásában számos új adalék szerepel a könyvben.