OBIC Ajánló

2021

Idén, 2021-ben elindul az 'OBIC Ajánló', melynek keretében OBIC-os munkatársak, tanárok és hallgatók osztanak meg velünk a Kelettel foglalkozó, érdekes könyveket, filmeket, zenéket vagy akár keleti művészetet, melyek közelebb hozzák a Távol-Keletet. 

Minden hónapban más és más témában és formában ajánlottakkal várjuk az érdeklődőket, akik szabadidejükben például szívesen olvasnak egy könyvet a kínai kommunista vezérről, Mao-ról, néznek egy filmet a lebilincselő indonéz kultúráról, vagy hallgatnak koreai zenét - legyen az tradicionális népzene vagy közkedvelt K-pop.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket és azokat is, akik szívesen megosztanák az általuk kedvelt és ajánlott irodalmat vagy művészeteket (obic@uni-bge.hu)OBIC Ajánló 2021. január


Dr. Moldicz Csaba, az OBIC kutatásvezetője szeretettel ajánlja a következő, nem mindennapi olvasmányt mindazoknak, akik érdeklődnek a modern kínai történelem, valamint egyik kulcsfontosságú alakja, hatalomra kerülése és kínai vezetése iránt.

Pantsov, A. V. & Levine, S. I. (2012). Mao: The Real Story. New York: Simon & Schuster Paperbacks 

A könyv kifejezetten kiegyensúlyozott Mao ellentmondásos politikájának értékelése során, és a Szovjetunióval való kapcsolatrendszer vonatkozásában számos új adalék szerepel a könyvben.


OBIC Ajánló 2021. február


Dr. Székács Anna, az OBIC japán oktatója ez alkalommal egy filmet ajánl azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a japán nők egyszer érzékeny, visszafogott máskor harsány vagy gyermeki világát. Ősz van, és egy túravezető elindul a híres vízeséshez hét idősebb hölggyel. Mivel a túravezető kezdő, nincs a helyzet magaslatán, a nőknek maguknak kell boldogulniuk. A csodálatos helyszín, az őszi erdő lehetőséget nyújt Okita Shuichi rendezőnek arra, hogy bemutassa a japánok természethez való viszonyát. Mivel a túravezető eltűnik, az erdei útkeresésből túlélő túra lesz, ahol a nők egymáshoz való viszonya, probléma megoldása igazán japános megoldásokat mutat. A szereplők között többen amatőrök (a rendező a szereplőválogatáson nem tekintette kritériumnak, hogy színészi gyakorlata legyen a jelentkezőnek), és ettől még hitelesebb a vígjáték.
A film a 2014-es Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon elismerésben részesült.

"Nézzük meg a vízesést!" (滝を見にいく)  

A film 2021.03.05-én a Japán Alapítvány Budapesti Iroda JFF plus online Japán Filmfesztivál keretein belül megtekinthető.


OBIC Ajánló 2021. március


Dus Polett, az OBIC indonéz oktatója saját élményei alapján ajánlja figyelmünkbe a különleges jávai árnyjátékot. Indonézia sok kulturális terméke került fel a Szellemi Világörökség listájára, közéjük tartozik a jávai árnyjáték, wayang kulit. Az estétől másnap reggelig tartó 9 órás előadások történetei erkölcsi, szellemi útmutatóul szolgálnak a jávai embereknek. Egy bábos, sok marhabőr báb, gamelán zenekar, énekesnők és a nagy csarnokokban ülő, alvó, eszegető, beszélgető nézők alkotják a wayang közösségét. Meghitt, humoros pillanatok is részei az emberi jellemről, fontos döntésekről, segítőkről, az evilági és a túlvilági hatalmakról szóló sorsdöntő történeteknek.

A wayang előadások nyelve jávai, a felirat indonéz, mely a szigetvilág hivatalos nyelve. Ízelítőnek lássunk egy élő legendának, a jávai bábosok egyik nagy rocksztrájának és mesterének:

Ki Manteb Soedarshono indonéz wayang kulit felvételét.

Mindehhez még egy rövid ismertető a bábkészítésről: Hogyan is készülnek a wayang csodálatos marhabőr bábjai?


OBIC Ajánló 2021. április


Bagi Kinga, az OBIC kínai nyelvi oktatója a klasszikus kínai regényirodalom egyik legnagyobb horderejű alkotásának, a Három Királyságtörténetének az első kötetét ajánlja figyelmébe, melynek első kötete - az eredeti mű első negyven fejezete - 2019-ben jelent meg magyar fordításban.

Luo Guanzhong: Három királyság. Caeta Könyvkiadó

A regény a Han-dinasztia legvégső, zűrzavaros éveitől a Három Királyság korszakán át a Nyugati Jin-dinasztiáig, mintegy száz év történelmét öleli fel, középpontjában a Wei, Wu és Shu királyságok közti politikai viszonyok és háborúk állnak, melyeket mintegy kétszáz fontos szereplő történetén keresztül mutat be a szerző.

A magyar kiadás megszületéséről és a kínai irodalomról a Jelen Hetilap podcastjának keretében beszél Dr. Salát Gergely, a PPKE BTK Kínai tanszékének vezetője.