OBIC Ajánló

2021

Idén, 2021-ben elindul az 'OBIC Ajánló', melynek keretében OBIC-os munkatársak, tanárok és hallgatók osztanak meg velünk a Kelettel foglalkozó, érdekes könyveket, filmeket, zenéket vagy akár keleti művészetet, melyek közelebb hozzák a Távol-Keletet. 

Minden hónapban más és más témában és formában ajánlottakkal várjuk az érdeklődőket, akik szabadidejükben például szívesen olvasnak egy könyvet a kínai kommunista vezérről, Mao-ról, néznek egy filmet a lebilincselő indonéz kultúráról, vagy hallgatnak koreai zenét - legyen az tradicionális népzene vagy közkedvelt K-pop.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket és azokat is, akik szívesen megosztanák az általuk kedvelt és ajánlott irodalmat vagy művészeteket (obic@uni-bge.hu)OBIC Ajánló 2021. január


Dr. Moldicz Csaba, az OBIC kutatásvezetője szeretettel ajánlja a következő, nem mindennapi olvasmányt mindazoknak, akik érdeklődnek a modern kínai történelem, valamint egyik kulcsfontosságú alakja, hatalomra kerülése és kínai vezetése iránt.

Pantsov, A. V. & Levine, S. I. (2012). Mao: The Real Story. New York: Simon & Schuster Paperbacks 

A könyv kifejezetten kiegyensúlyozott Mao ellentmondásos politikájának értékelése során, és a Szovjetunióval való kapcsolatrendszer vonatkozásában számos új adalék szerepel a könyvben.


OBIC Ajánló 2021. február


Dr. Székács Anna, az OBIC japán oktatója ez alkalommal egy filmet ajánl azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a japán nők egyszer érzékeny, visszafogott máskor harsány vagy gyermeki világát. Ősz van, és egy túravezető elindul a híres vízeséshez hét idősebb hölggyel. Mivel a túravezető kezdő, nincs a helyzet magaslatán, a nőknek maguknak kell boldogulniuk. A csodálatos helyszín, az őszi erdő lehetőséget nyújt Okita Shuichi rendezőnek arra, hogy bemutassa a japánok természethez való viszonyát. Mivel a túravezető eltűnik, az erdei útkeresésből túlélő túra lesz, ahol a nők egymáshoz való viszonya, probléma megoldása igazán japános megoldásokat mutat. A szereplők között többen amatőrök (a rendező a szereplőválogatáson nem tekintette kritériumnak, hogy színészi gyakorlata legyen a jelentkezőnek), és ettől még hitelesebb a vígjáték.
A film a 2014-es Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon elismerésben részesült.

"Nézzük meg a vízesést!" (滝を見にいく)  

A film 2021.03.05-én a Japán Alapítvány Budapesti Iroda JFF plus online Japán Filmfesztivál keretein belül megtekinthető.